Onderhoudsadvies

Goed onderhoud van je zadel bevordert vanzelfsprekend de levensduur. Het best kun je het zadel onderhouden met zadelzeep, lederdressing en zadelvet.

  • Zadelzeep is om het leder schoon te maken (gebruik dit alleen als het zadel vies is) en niet voor het onderhoud.
  • Lederdressing is om het leer te verzorgen, zonder het soepel te maken. Het zorgt tevens dat zweet minder gemakkelijk in het leer kan trekken waardoor het leer uitdroogt.
  • Zadelvet is ook om het leder te verzorgen maar maakt het leer soepel. Het beschermt tevens tegen het intrekken van regenwater en zweet.

Onderdelen van het zadel

1 = Kameronderhoud-zadel
2 = Lepel
3 = Zit
4 = Kussen
5 = Kniewrong
6 = Zweetblad
7 = Stootblad
8 = Stoten
9 = Kuitwrong of knop

 

Het best kun je voor je het zadel gaat gebruiken het zadel dik insmeren met lederdressing. Smeer het hele zadel in met lederdressing (zitting, zweetbladen, onderste zweetblad en de onderkant van het kussen). Vergeet de onderkant niet!

Het gemakkelijkst gaat dit met een kwast of spons. Smeer het zadel in zodat je duidelijk de witte vloeistof op het leer ziet. (De eerste week mag je het zadel gerust ‘wit schilderen’). Laat de dressing 20 minuten intrekken en poets het overtollige weg met een zachte doek.

De stoten (nr. 8) moeten worden ingesmeerd met zadelvet omdat het belangrijk is dat deze goed soepel worden.

Lederen beugelriemen moeten ook worden behandeld met vet omdat ze goed soepel moeten zijn. Kunstlederen riemen moeten ook worden ingevet met lederdressing om ervoor te zorgen dat ze goed over de zweetbladen kunnen glijden, waardoor wrijving op het leder wordt beperkt. Daardoor wordt het zweetblad minder snel ‘kaal’.

Herhaal deze handeling de eerste 5 keer dat je hebt gereden na het rijden.

Hoe vaak moet ik mijn zadel poetsen?

Dat hangt af van de intensiteit van het gebruik. Een periode is dus niet aan te geven. Als het nieuw is moet het worden gepoetst voordat het wordt gebruikt en na de eerste vijf keer dat er mee gereden is.

Verder moet het gepoetst worden als het leer droog is. Dit is gemakkelijk te herkennen. Als namelijk de lederdressing binnen 5 minuten geheel is ingetrokken is het leer te droog. Als het 10 minuten of langer duurt voor het is ingetrokken is het voldoende of meer dan voldoende gepoetst.