De Anatomica filosofie:

Bewegingsvrijheid + optimale gewichtverdeling = ontspanning & prestatie

De gedachte achter het Anatomica dressuurzadel is eenvoudig. Een paard dat ontspannen loopt heeft meer plezier in de sport en zal daardoor beter presteren. Ontspanning kan alleen worden verkregen door het paard zo veel mogelijk te ontlasten.

De manier waarop dat doel kan worden bereikt is echter gecompliceerder. Een paard kan zich alleen ontspannen wanneer het pijnvrij kan bewegen. Vanuit de ontspanning worden losse gangen met ‘schwung’ verkregen.

Om een pijnvrije beweging mogelijk te maken is het in eerste instantie nodig de anatomie van het paard te bestuderen. Daarbij moet worden bekeken welke spieren van belang zijn tijdens het bewegen. In tweede instantie kan dan worden bekeken welke technologische oplossingen er zijn bij de ontwikkeling van een zadel.

De trapeziumspier (musculus trapezius) loopt over de hals en over de schoft. Deze spier beweegt de schouder naar voren. De trapeziumspier zorgt ervoor dat het paard het been kan optillen.

De volgende spieren zijn van belang bij de beweging van het paard onder het zadel:

zadelboom-geroteerd

Door de opengewerkte boom van het Anatomica zadel krijgt de trapeziumspier optimale bewegingsruimte. Het schouderblad kan gemakkelijk onder de boom roteren. Deze vorm zorgt er tevens voor dat de nekband optimale vrijheid geniet zodat het paard zich gemakkelijk kan oprichten en inbuigen.

De tussen-ribspier (musculus iliocostalis) loopt van de 4e halswervel tot de 15e rib. Deze spier fixeert de lendenen en de ribben en zorgt voor het oprichten en de zijwaartse bewegingen van de wervelkolom. Dankzij de opengewerkte boom kan deze spier optimaal functioneren.

De brede rugspier (musculus latissimus dorsi) is vanaf de rug verbonden aan de opperarm. Deze spier zorgt voor het buigen van het schoudergewricht waardoor het been naar achter gaat.

Deze spier wordt door het Anatomica zadel ontlast doordat de kussens op de flanken extra breed zijn. Hierdoor ontstaat er geen druk op de brede rugspier. Doordat de voorste stoot door het kussen gestoken is heeft het voorbeen meer bewegingsvrijheid, wat een ruime beweging mogelijk maakt.

Anatomica heeft verschillende soorten kussens, die geschikt zijn voor verschillende soorten paarden. Het linkse zadel op bovenstaande afbeelding, laat relatief korte kussens zien. Deze kussens zijn erg geschikt voor paarden met een zwakke of korte rug. Het middelste zadel op bovenstaande afbeelding laat de kussens zien van de zadels met een monoblad. Deze kussens vallen breder dan die van de zadels met dubbele zweetbladen. Het rechtse zadel op bovenstaande foto laat ten slotte de kussens zien van de modellen met dubbele zweetbladen. Deze kussens zijn erg geschikt voor paarden met veel bespiering op derug en flanken. Hierdoor zijn deze kussens ook erg geschikt voor bijvoorbeeld hengsten.

Door deze verschillende mogelijkheden in de kussens van Anatomica zadels, kan voor ieder paard het ideale zadel worden gevonden, waardoor de rug minimaal belast wordt.

De spier die links en rechts naast de ruggenwervel loopt, is de lange rugspier (musculus longissimus). Deze spier is niet gebouwd voor het dragen van gewicht. Het is een bewegingsspier, die de voorhand met de achterhand verbindt. Hij fixeert en strekt de wervelkolom. Hierdoor kan het bovenlichaam worden opgericht. Daarnaast zorgt hij voor de oprichting van de hals en het hoofd. Deze spier is belangrijk bij het buigen van de hals.
De spier beperkt het paard sterk in de bewegingsmogelijkheden wanneer deze spier wordt gehinderd.

Het paard maakt de rug hol en de achterhand kan niet goed meer onder het lichaam treden. Het paard kan niet meer nageven en komt in onbalans. Links en rechts inbuigen wordt ondoenlijk en het paard kan de hals niet meer strekken. Doordat het paard met een holle rug gaat lopen ontstaan rugklachten of verergeren ze.

De huidspier (musculus cutaneus trunci) van een paard kan op plaatsen 1 tot 4 cm dik zijn (afhankelijk van ras / vererving). Deze spier kan geïrriteerd raken door een kussen wat niet zacht en gelijkmatig gevuld is.

zadelkussen

 

Het brede kussenkanaal voorziet de ruggenwervel en de nekband van optimale bewegingsvrijheid. De breedte van dit kussenkanaal is voor de meeste paard vier vingers breed, maar variëren naargelang ras en vererving.

singelstoten

Door middel van het gebruik van drie bevestigingspunten van de stoten wordt een stabiele ligging van het zadel verkregen. De voorste stoot zorgt voor het aansingelen van het zadel aan de voorkant. De tweede stoot zit vast aan een V-systeem. Dit V-systeem zorgt ervoor dat de het zadel op twee punten wordt aangesingeld met behulp van één stoot. Totaal wordt het zadel op de rug op drie punten aangesingeld. Hierdoor wordt de druk dus beter verdeeld over de paardenrug en krijgt het zadel een stabielere ligging. Hierdoor worden alle bovengenoemde spieren op een gelijkmatige manier belast wat ten goede komt aan de spierfunctionaliteit.
De stoten kunnen op twee manieren aan het Anatomica zadel worden bevestigd. Manier A zorgt ervoor dat het zadel steviger op de rug van het paard ligt. Schuiven van het zadel is verleden tijd. Manier B zorgt dat het paard nog meer bewegingsvrijheid krijgt op de schouder. Uw zadelmaker zorgt dat de stoten op de juiste manier bevestigd worden.