Onderhoud

Onderhoudsadvies

Goed onderhoud van je zadel bevordert vanzelfsprekend de levensduur. Het best kun je het zadel onderhouden met zadelzeep, lederdressing en zadelvet.

  • Zadelzeep is om het leder schoon te maken (gebruik dit alleen als het zadel vies is) en niet voor het onderhoud.
  • Lederdressing is om het leer te verzorgen, zonder het soepel te maken. Het zorgt tevens dat zweet minder gemakkelijk in het leer kan trekken waardoor het leer uitdroogt.
  • Zadelvet is ook om het leder te verzorgen, maar maakt het leer ook soepel. Het beschermt tevens tegen het intrekken van regenwater en zweet

 

Onderdelen van het zadel

1 = Kamer
2 = Zit
3 = Lepel
4 = Kussen
5 = Kniewrong
6 = Zweetblad
7 = Singelstoten
8 = Y-systeem singelstoten

Hoe maak ik mijn nieuwe zadel gereed voor gebruik?

Smeer voordat je het nieuwe zadel gaat gebruiken het zadel goed in met lederdressing. Smeer het hele zadel in met lederdressing. Vergeet de onderkant niet! Het gemakkelijkst gaat dit met een kwast of spons. Smeer het zadel in zodat je duidelijk de witte vloeistof op het leer ziet (de eerste week mag je het zadel gerust ‘wit schilderen’). Laat de lederdressing ongeveer 20 minuten intrekken en poets de overtollige dressing weg met een schone en zachte doek.

De singelstoten (nummer 7) moeten worden ingesmeerd met zadelvet, omdat het belangrijk is dat deze goed soepel worden en niet gaan scheuren.

Lederen beugelriemen moeten ook worden behandeld met vet, omdat ze goed soepel moeten zijn. Kunstlederen riemen moeten ook worden ingevet met ledervet om ervoor te zorgen dat ze goed over de zweetbladen kunnen glijden, waardoor wrijving op de zweetbladen wordt beperkt. Daardoor wordt het zweetblad minder snel ‘kaal’.

Herhaal deze handeling de eerste 5 keer dat je hebt gereden na het rijden.

 

Hoe onderhoudt ik mijn zadel?

Maak altijd je zadel schoon met zadelzeep als het vies is. Als het paard veel heeft gezweet, vergeet de kussens (nummer 4) dan niet in te smeren met zadelzeep.

Smeer het zadel 1 keer in de 2 weken dik in met lederdressing. Smeer het zadel zo in dat je duidelijk de witte vloeistof op het leer ziet. Het is beter om het zadel 1 keer in de 2 weken zo in te smeren dat het zadel wit is van de dressing in plaats van dat je elke dag een klein beetje doet. Laat de dressing ongeveer 20 minuten intrekken en wrijf het daarna uit met een schone en zachte doek.

Vet de singelstoten (nummer 7) van het zadel elke dag in met zadelvet om deze soepel te houden en scheuren te voorkomen.