De Anatomica Welfare filosofie:

Bewegingsvrijheid + optimale gewichtverdeling = ontspanning & prestatie

De gedachte achter het Anatomica dressuurzadel is eenvoudig: een paard dat ontspannen loopt, heeft meer plezier in de sport en zal daardoor beter presteren. Ontspanning kan alleen worden verkregen door het paard zo veel mogelijk te ontlasten.

De manier waarop dat doel kan worden bereikt, is echter gecompliceerder. Een paard kan zich alleen ontspannen wanneer het pijnvrij kan bewegen. Vanuit die ontspanning worden losse gangen met ‘schwung’ verkregen.

Om een pijnvrije beweging mogelijk te maken, is het in eerste instantie nodig de anatomie van het paard te bestuderen. Daarbij moet worden bekeken welke spieren van belang zijn tijdens het bewegen. In de tweede instantie kan dan worden bekeken welke technologische oplossingen er zijn bij de ontwikkeling van een zadel.

De trapeziumspier (musculus trapezius) loopt over de hals en over de schoft. Deze spier beweegt de schouder naar voren. De trapeziumspier zorgt ervoor dat het paard het been kan optillen.

De volgende spieren zijn van belang bij de beweging van het paard onder het zadel:

Het Anatomica Welfare zadel heeft 2 verschillende modellen kunststof bomen die super makkelijk aanpasbaar zijn, waardoor je dit zadel op super veel paarden kunt gebruiken en indien nodig aan kunt passen aan de veranderde bouw van je paard.

Door de opengewerkte boom van het Anatomica-zadel krijgt de trapeziumspier optimale bewegingsruimte. Het schouderblad kan gemakkelijk onder de boom roteren. Deze vorm zorgt er tevens voor dat de nekband optimale vrijheid geniet, zodat het paard zich gemakkelijk kan oprichten en inbuigen.

De tussenribspier (musculus iliocostalis) loopt van de 4e halswervel tot de 15e rib. Deze spier fixeert de lendenen en de ribben en zorgt voor het oprichten en de zijwaartse bewegingen van de wervelkolom. Dankzij de opengewerkte boom kan deze spier optimaal functioneren.

De brede rugspier (musculus latissimus dorsi) is vanaf de rug verbonden aan de opperarm. Deze spier zorgt voor het buigen van het schoudergewricht, waardoor het been naar achteren gaat.

Deze spier wordt door het Anatomica-zadel ontlast doordat de kussens op de flanken extra breed zijn. Hierdoor ontstaat er geen druk op de brede rugspier. Doordat de voorste stoot door het kussen gestoken is, heeft het voorbeen meer bewegingsvrijheid, wat een ruime beweging mogelijk maakt.

zadelboom-geroteerd

Anatomica heeft verschillende soorten kussens die geschikt zijn voor verschillende soorten paarden.

Deze kussens zijn voorzien van een verlengstuk. Bij brede paarden of hengsten kan dit kussentje gemakkelijk worden weg genomen voor meer vrijheid van het voorbeen. Vooral bij paarden die hun benen aan de voorkant hoog optillen is het belangrijk dat ze die ruimte ook krijgen.

Het shoulder relief panel maakt het mogelijk het zadel 2 cm naar voren te plaatsen zodat aan de achterkant meer ruimte is voor het paard.

Het panel with front gusset is voor paarden met wat meer schoft geschikt en zorgt voor een rijke vulling langs de schoft voor meer draagvermogen en comfort voor het paard.

Het panel without front gusset is voor brede paarden en pony’s met weinig schoft geschikt. Het zorgt ervoor dat het zadel dichter om het paard heen sluit waardoor het minder gemakkelijk schuift.

De spier die links en rechts naast de ruggenwervel loopt, is de lange rugspier (musculus longissimus). Deze spier is niet ontworpen om gewicht te dragen; het is een bewegingsspier die de voorhand met de achterhand verbindt. Hij fixeert en strekt de wervelkolom, waardoor het bovenlichaam kan worden opgericht. Daarnaast zorgt hij voor de oprichting van de hals en het hoofd. Deze spier is belangrijk bij het buigen van de hals.

Wanneer deze spier wordt gehinderd, wordt het paard sterk beperkt in zijn bewegingsmogelijkheden. Het paard maakt de rug hol, en de achterhand kan niet goed meer onder het lichaam treden. Hierdoor kan het paard niet nageven en raakt het uit balans. Links en rechts inbuigen wordt vrijwel onmogelijk, en het paard kan de hals niet meer strekken. Doordat het paard met een holle rug gaat lopen, ontstaan er rugklachten of verergeren deze.

De huidspier (musculus cutaneus trunci) van een paard kan op plaatsen 1 tot 4 cm dik zijn (afhankelijk van ras / vererving). Deze spier kan geïrriteerd raken door een kussen wat niet zacht en gelijkmatig gevuld is. Daarom bevatten alle Anatomica Welfare kussens 10 mm memory foam voor complete aanpassing aan de rug, met daarop 5 mm stevig foam wat zorgt voor drukverdeling. Dan volgt een schapenvulling welke de zadelmaker voor het paard op maat kan vullen.

zadelkussen

Het brede kussenkanaal voorziet de ruggenwervel en de nekband van optimale bewegingsvrijheid. De breedte van dit kussenkanaal is voor de meeste paard vier vingers breed, maar variëren naargelang ras en vererving.

Het kussenkanaal van de welfare zadel is in breedte aanpasbaar door de zadelmaker.

singelstoten

Door het gebruik van drie bevestigingspunten voor de stoten wordt een stabiele ligging van het zadel verkregen. De voorste stoot zorgt voor het aansingelen van het zadel aan de voorkant. De tweede stoot is verbonden met een V-systeem, waarmee het zadel op twee punten wordt aangesingeld met behulp van één stoot. In totaal wordt het zadel op drie punten aan de rug bevestigd, waardoor de druk beter wordt verdeeld over de paardenrug en het zadel stabieler ligt. Dit zorgt ervoor dat alle bovengenoemde spieren gelijkmatig worden belast, wat de spierfunctionaliteit ten goede komt.

De stoten kunnen op twee manieren aan het Anatomica-zadel worden bevestigd. Optie A zorgt ervoor dat het zadel steviger op de rug van het paard ligt, waardoor schuiven verleden tijd is. Optie B biedt het paard nog meer bewegingsvrijheid in de schouder. Uw zadelmaker zorgt ervoor dat de stoten op de juiste manier worden bevestigd.